’γιος Ιωάννης Θεολόγος


Ιερός Αγρός Ηρακλέους

Η εντοιχισμένη πλάκα με την επιγραφή "Ιερός Αγρός Ηρακλέους"

Αριστερό κλίτος της εκκλησίας

Οι σκαλιστές μαρμάρινες πλάκες που -πρίν την επισκευή της- βρίσκονταν πάνω στο αριστερό κλίτος (γυναικείο) της εκκλησίας. Σήμερα βρίσκονται πάνω απο την είσοδο του κοιμητηρίου.

Το 1926 σε εργασίες που εγιναν δίπλα στην εκκλησία βρέθηκε στο δυτικό μέρος εντοιχισμένη πλάκα που έγραφε: "Ιερός Αγρός Ηρακλέους". Η εντοιχισμένη πλάκα παρέμεινε πάνω απο την δυτική πόρτα μέχρι 1971 που έγιναν επισκευές στην εκκλησία.

Το 1937-38 η εκκλησιαστική επιτροπή και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουρουνίων αποφάσισαν να κάνουν διάνοιξη του αυλόγυρου της εκκλησίας. Μέχρι αυτή την εποχή στον αυλόγυρο υπήρχαν τρείς σχολικοί κήποι πλάτους 10 μ. Ο πλάτανος, ένας απο τους υψηλότερους και παλαιότερους του νησιού, δέσποζε στη μέση αγγίζοντας σε πολλά σημεία τους κήπους. Η διάνοιξη ομως του αυλόγυρου προς τα ανατολικά κρίθηκε απαραίτητη για την καλλίτερη διεξαγωγή του πανηγυριού και την φιλοξενία των πολλών μαθητών του σχολείου. Σ' αυτή την διάνοιξη λοιπόν και συγκεκριμένα πίσω απο το ’γιο Βήμα βρέθηκε τοίχος απο μεγάλες πελεκημένες πέτρες. Μάλιστα κάτω απο το κοίλωμα μιάς πέτρας βρέθηκε κρανίο με διατηρημένη μια τούφα ξανθά μαλλιά. Στην εκσκαφή πίσω απο το Ιερό βρέθηκε μια στρογγυλή πλάκα με αυλάκι χαραγμένο γύρω-γύρω που κατέληγε σε κρουνό.

Το 1965, όταν ο κ. Βασίλης Κεφάλας ήταν πρόεδρος της κοινότητας, επισκέφθηκε το χωριό κάποια αρχαιολόγος του Υπουργείου. Ο κ. Βασίλης Κεφάλας της έδειξε τις πλάκες και το συμπέρασμά της ήταν ότι στην θέση που έχει κτιστεί η εκκλησία υπήρχε αρχαίος ειδωλολατρικός ναός του Ηρακλέους και οτι η πλάκα με το αυλάκι προέρχεται απο το θυσιαστήριο του ναού. Προσδιόρισε ότι ο ναός πρέπει να ήταν τής εποχής τής μεγαλογραμματοσύνης τον 3-2 π.Χ. αιώνα. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε αργότερα, όταν στην μεγάλη επισκευή τής εκκλησίας το 1971-1972 βρέθηκε πως οι πέτρες που έχουν χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο του ναού είναι όμοιες με αυτές που βρέθηκαν κατά την εκσκαφή του αυλόγυρου. 'Αλλη παράδοση αναφέρει ό,τι στην θέση που βρίσκεται σήμερα το Ηρώο των πεσόντων, υπήρχε μοναστήρι.

Τον Αύγουστο του 1969 ο ναός κινδύνευσε να καταστραφεί απο πυρκαγιά. Ευτυχώς όμως η φωτιά έσβησε έγκαιρα καταστρέφοντας μόνο λίγα στασίδια.


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios