Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 34

Σημείωση: τα κείμενα αναδημοσιεύονται απο την στήλη του "Αυλόγυρου" ολόκληρα ή επιλέγονται κάποια απο αυτά.

Το πανηγύρι τού Χριστού

Με μεγάλη λαμπρότητα έγινε και φέτος, στις 6 Αυγούστου, το πανηγύρι τής Μεταμορφώσεως τού Σωτήρος στον Εγρηγόρο.

Πλήθος πανηγυριστών, όπως κάθε χρόνο κατέκλησαν τού χώρους τής μικρής αλλά ζεστής εκκλησίας τού Χριστού, τον αυλόγυρο και τα κελιά τής εκκλησίας. Ο εσπερινός και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία είχαν την λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στη μεγάλη αυτή εορτή τής χριστιανοσύνης.

Το παραδοσιακό ρεβυθοπίλαφο κι ο μπακαλίαρος ήταν όπως πάντα νοστιμότατα και η οργάνωση και η προθυμία, όσων οργάνωσαν την εορτή, υποδειγματική.

Τη λαμπρότητα τής εορτής αμαύρωσε το γεγονός τού τραγικού θανάτου τού Ισίδωρου Βορριά, που είχε συμβεί λίγες μέρες πριν. Αυτός ήταν κι ο λόγος για τον οποίο το βράδυ τής ίδιας μέρας δεν έγινε το καθιερωμένο γλέντι τής γιορτής. Αξίζουν συγχαρητήρια εκείνοι που πήραν την απόφαση αυτή και ιδιαίτερα ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος τού Συλλόγου τών Εγρηγοριανών κ. Στάμος Γεντής.

Απόφαση που ήταν εις βάρος τών οικονομικών του συμφερόντων (αφού είχε κάνει όλες τις προμήθειες για το γλέντι), αλλά απόλυτα εναρμονισμένη με την παράδοση και τα έθιμά μας, που επιβάλλουν να συμπάσχει και να συμμετέχει ολόκληρη η μικρή μας κοινωνία στα "πάθη" μιάς οικογένειας.

Η Γενική Συνέλευση τού Φιλοπρόοδου Ομίλου Κουρουνίων Χίου

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Κουρουνίων Χίου (Φ.Ο.Κ.) πραγματοποίησε την ετήσια τακτική Συνέλευση τών μελών του. Τη Συνέλευση αυτή, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και πολλοί Κουρουνιώτες τής διασποράς, μέλη τού Ομίλου, οι οποίοι βρίσκονταν για διακοπές στο χωριό μας.

Οι εργασίες τής Συνέλευσης έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα και έγινε εκτενής αναφορά για τα φλέγοντα θέματα τών Κουρουνίων από τον πρόεδρο και τα μέλη τού Δ. Σ. τού (Φ.Ο.Κ.).

Τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο, τα οποία, άλλωστε, μονοπωλούν τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον τής μικρής μας κοινωνίας, ήταν η ολοκλήρωση τών έργων τής διαμόρφωσης τής εισόδου τού χωριού στο Φτενάδο, η επισκευή συντήρηση και κυρίως η επέκταση τού δρόμου τού Κάτω Χωριού, ο ευπρεπισμός τών κοινόχρηστων χώρων στα Κουρούνια, η συντήρηση τού οικίσκου στην παραλία Γαλάτου.

Έγινε ακόμη εκτενής αναφορά στη συντήρηση τών κοινωφελών οχημάτων που διαθέτει ο Σύλλογος και την κυκλοφορία του με ασφάλεια.

Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τα μέλη για όλα αυτά τα ζητήματα, έγινε ανταλλαγή απόψεων και δόθηκαν διευκρινήσεις και επεξηγήσεις απο τον πρόεδρο και τα μέλη τού Συμβουλίου.

Το Σύλλογο τής Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός του κ. Δημήτρης Καρούσης και η Γεν. Γραμματέας, η οποία μάλιστα, διάβασε χαιρετισμό τού προέδρου κ. Στέλιου Μιχαλάκη. Το Σύλλογο τής Νέας Υόρκης εκπροσώπησαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του Ισίδωρος Σταματινός και Γιάννης Λιάπης αντίστοιχα.


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios