Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 37

Σημείωση: τα κείμενα αναδημοσιεύονται απο την στήλη του "Αυλόγυρου" ολόκληρα ή επιλέγονται κάποια απο αυτά.

Η ζωή τραβάει την ανηφόρα

Θα θυμάστε βέβαια εκείνο το θαυμάσιο επαναστατικό τραγούδι τού Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο "Η ζωή τραβάει την ανηφόρα", που τραγουδούσαμε με στεντόρεια φωνή, ως έφηβοι, τα μεταδικτατορικά χρόνια.

Ε, λοιπόν, αυτό το τραγούδι ταιριάζει απόλυτα στους Κουρουνιώτες τού Κάτω Χωριού. Μόνο που στην περίπτωσή τους οι στίχοι δεν έχουν μεταφορική έννοια, αλλά αποδίδουν στην κυριολεξία αυτό που υφίστανται καθημερινά οι γέροντες και οι γερόντισσες Κουρουνιώτες για ν' ανεβούν από τα Παλιάμπελα στον Άγιο Γιάννη ή στο καφενείο.

Αναφερόμαστε, όπως θα καταλάβατε, στο δρόμο τού Κάτω Χωριού. Δεν θα κουραστούμε να γράφουμε και να ξαναγράφουμε γι αυτό το δρόμο μέχρι να ολοκληρωθεί και το τελευταίο μέτρο αυτού τού έργου. Μέχρι η αγωνία μας και ο πόνος τής ψυχής μας για τούς ηρωικούς γέροντες κατοίκους τού Κάτω Χωριού, που χρόνια τώρα εμπαίζονται μ' αυτό το θέμα, να γίνει εφιάλτης στα όνειρα τής πολιτικής ηγεσίας τού Δήμου.

Συγχωρέστε μας φίλοι αναγνώστες το ύφος. Γνωρίζετε ότι ο "Αυλόγυρος" χρησιμοποιεί πάντα το δρόμο τού μέτρου. Αλλά στο θέμα τού δρόμου τού Κάτω Χωριού η υπομονή μας έφτασε στα όριά της. Ξεχείλισε η οργή μας.

Ένα έργο πρώτης προτεραιότητας πάει από αναβολή σε αναβολή. Μεταθέτουν την ευθύνη από τον Άννα στο Καϊάφα. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι δεν διακατεχόμεθα από κανενός είδους αντιπολιτευτική διάθεση. Ζητούμε από το Δήμαρχο και το Συμβούλιό του να τηρήσει το λόγο και την υπόσχεσή του, την οποία έδωσε δημόσια πολλές φορές για την ολοκλήρωση τού δρόμου μέχρι το τέλος τής θητείας τού παρόντος συμβουλίου. Και μάλιστα στη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν από το τέλος της τετραετίας. Θυμίζουμε, λοιπόν, στο Δήμαρχο ότι διάγει το δεύτερο έτος τής θητείας του και δεν έχει γίνει ούτε μισό μέτρο δρόμου.

Θα ισχυριστεί, βεβαίως, ότι για το έργο αυτό προβλέπεται δαπάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δραχμών από τα προγράμματα χρηματοδότησης τών Δήμων Ε.Π.Τ.Α. Μόνο που τα προγράμματα αυτά, άγνωστο για ποιο λόγο, έχουν παγώσει και έτσι καμιά απολύτως κίνηση δεν γίνεται πλέον για την κατασκευή τού δρόμου. Και πίσω απ' αυτό το πάγωμα θα οχυρωθεί ο Δήμαρχος για να ισχυρισθεί ότι το έργο δεν έγινε όχι γιατί δεν το προώθησε εκείνος αλλά γιατί δεν πήρε τα ανάλογα κονδύλια από την περιφέρεια. Θα μεταθέσει, δηλαδή, την ευθύνη στην κεντρική εξουσία.

Το που θα βρείτε τα κονδύλια που χρειάζονται για το έργο κύριε Δήμαρχε, είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη και τού Συμβουλίου σας. Είμαστε πρόθυμοι να συνδράμομε, όπου μάς ζητηθεί, αλλά την τελική ευθύνη και τον έπαινο, φυσικά, τον έχετε εσείς. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για το δρόμο (μιλάμε για δρόμο οικισμού, αν δεν το 'χετε καταλάβει και όχι για αγροτικό δρόμο) την ίδια στιγμή που ο Δήμος δαπάνησε 200.000 € για την κατασκευή τού αγροτικού ιατρείου, ενός κτιρίου μόλις 70 τετραγωνικών μέτρων, και στον προϋπολογισμό του εγγράφεται ποσόν 14.000 € για γεύματα.

Το θέμα δεν είναι προσωπικό, κύριε, Δήμαρχε. Διαφωνούμε, όμως, κάθετα με τις προτεραιότητες που θέτετε. Καλά τα έργα εξωραϊσμού τών οικισμών αλλά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, όταν κάποιοι άλλοι οικισμοί δεν έχουν δρόμο για να πάνε στα  σπίτια


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios