Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 41

Σημείωση: τα κείμενα αναδημοσιεύονται απο την στήλη του "Αυλόγυρου" ολόκληρα ή επιλέγονται κάποια απο αυτά.

Καλοκαίρι στα χωριά μας

Καλοκαίρι! Ο ένας μετά τον άλλο καταφτάνουν στα χωριά μας από κάθε σημείο τού ορίζοντα που είναι σκορπισμένοι, οι συγχωριανοί μας. Από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.

Ερχόμαστε για να περάσουμε μερικές μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης στα χωριά μας. Για να αναβαθμιστούμε στη μεγάλη κολυμπήθρα τών παιδικών αναμνήσεων. Για να μυήσουμε τα παιδιά μας στην μυστηριακή μέθεξη τού γενέθλιου τόπου.

Σπίτια, ερμητικά κλειστά το μεγαλύτερο μέρος τού χρόνου, θ' ανοίξουν. Φώτα θ' ανάψουν, οι δρόμοι θα γεμίσουν χαρούμενα τιτιβίσματα από τις φωνές τών παιδιών. Τα ησυχαστήρια τών γερόντων ξαφνικά θα ξυπνήσουν και θα ζήσουν έντονα, για έναν τουλάχιστον μήνα, τον Αύγουστο.

Τα τραπεζάκια στην ταβέρνα, που περιμένουν καρτερικά τούς πελάτες όλο το χρόνο, το μήνα αυτό δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τής εποχής.

Τα βράδια ο δρόμος Κουρούνια - Εγρηγόρος θα γίνει στράτα ερωτευμένων εφήβων.

Η Πατημένη θ' ακούσει εκμυστηρεύσεις ανομολόγητων ερώτων, νεανικών πόθων. Σιωπηλός ο βιγλάτορας βράχος τής στροφής θα κρατήσει εφτασφράγιστο μυστικό τα σκιρτήματα τής καρδιάς, τις επιθυμιές τή νιότης.

Στην ομάδα πεζοπορίας, που σχεδόν καθημερινά διανύει την απόσταση Κουρούνια-Αφροδίσια μετ' επιστροφής, θα προστεθούν και νέα ασθμαίνοντα μέλη.

Το πανηγύρι τού Χριστού θα ζήσει μοναδικές στιγμές. Πλήθος προσκυνητών θα κατακλύσει την μικρή εκκλησία, το αυλόγυρο της και τα μικρά δρομάκια τού χωριού.

Στον καφενέ και στις βεγγέρες, ανάμεσα στον καφέ και στη σούμα θα "λυθούν" όλα τα προβλήματα τών χωριών μας και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Οι διαφωνίες μας για το πια λύση είναι η προσφερότερη, θα σβήσουν στης σούμας τη γλυκιά τη ζάλη.

Παλιές ιστορίες ξεθάβονται από το ντουλαπάκι τής μνήμης, διανθίζονται με το σήμερα και κατατίθενται στην παρέα για να προσδώσουν μεγαλύτερη ιλαρότητα στήν ήδη - ένεκα τής σούμας- ιλαρή σύναξη.

Το μοναδικό ασημοκέντητο μαύρο βελούδινο πέπλο τού έναστρου ουρανού θα σκεπάσει τα χίλια μύρια προβλήματα π' αφήσαμε πίσω μας. Θα μερέψει ο νους μας, θα γαληνέψει η καρδιά μας. Κι' εκεί, στις μεταμεσονύκτιες μοναχικές στιγμές, οι αναμνήσεις θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Γλυκές μνήμες τών ανέμελων παιδικών χρόνων σαν βάλσαμο θα 'ρθουν στο μυαλό μας για ν' απαλύνουν τα άγχη και τα βάσανα τής σύγχρονης ζωής μας.

Στα βαθυγάλανα νερά τού Αιγαίου, στην παρθένα κι άγρια ομορφιά τών παραλιών μας η ύπαρξή μας θα αναζωογονηθεί.

Ευτυχισμένοι όσοι ζήσουν και φέτος μοναδικές καλοκαιρινές στιγμές στα χωριά μας. Οι άλλοι, οι άτυχοι, που επαγγελματικές ή οικογενειακές ανάγκες δεν τούς το επέτρεψαν ας προσμένουν τον επόμενο χρόνο. Είναι γλυκιά η προσμονή.


Μια αγαπημένη γειτονιά!

Το  Φτανάδο είναι όλο  κι' όλο τρεις λωρίδες γης. Οι κάτοικοι τής πάνω - πάνω λωρίδας, δείχνοντας  την αγάπη  για τη γειτονιά


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios