Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 45

Σημείωση: τα κείμενα αναδημοσιεύονται απο την στήλη του "Αυλόγυρου" ολόκληρα ή επιλέγονται κάποια απο αυτά.

Προσωπική εργασία

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί από αυτή τη στήλη στην ανάγκη να διαθέσουμε λίγες ώρες από τις διακοπές μας για να προσφέρουν εθελοντικά προσωπική εργασία. Μια εργασία που θα συμβάλει στον εξωραϊσμό των χωριών μας.

Πολλοί συγχωριανοί και φίλοι των χωριών μας το κάνουν ήδη με δική τους πρωτοβουλία. Αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι μεμονωμένες και ασφαλώς δεν καλύπτουν τον όγκο τών εργασιών που πρέπει να γίνουν και δεν υπάρχουν τα ανάλογα χέρια να τις κάνουν.

Πίστη μας είναι πως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι νέοι μας πρόθυμα θα προσφέρουν την εργασία τους. Εκείνο που, κατά την άποψή μας, λείπει, είναι ο συντονισμός. Αρμοδιότεροι αρμοδιότερος φορέας για να συντονίσει αυτή την προσπάθεια από τους τοπικούς συλλόγους δεν υπάρχει. Αυτή γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των οικισμών και ποιές από αυτές είναι επιτακτικές.

Η υλοποίηση αυτής της ιδέας μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τόμεα τού εξωραϊσμού τών οικισμούς των χωριών μας αλλά σημαντικότερο θα είναι για τα ίδια τα παιδιά. Θα μάθουν πως κοινότητα είναι μια ομάδα ανθρώπων που ο ένας προσφέρει για τον άλλο και όλοι μαζί για το κοινωνικό σύνολο. Θα αισθανθούν την χαρά τής εθελοντικής προσφοράς, τής συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια, την ενεργό συμμετοχή. Θα μάθουν πως για να διατηρηθεί ο τόπος σε άριστη κατάσταση πρέπει κάποιοι να μοχθήσουν γι' αυτό. Κι αν σ' αυτούς τούς κάποιους είναι και οι ίδιοι θα μάθουν να σέβονται και να προσέχουν τον τόπο τους.

Πίστη μας είναι, πως κι αν ακόμη δεν υπήρχε καμιά ανάγκη στα χωριά μας θα 'πρεπε να δημιουργήσουμε πλασματικές ανάγκες για να δώσουμε στους νέους μας την ευκαιρία να γευθούν τη χαρά τής συμμετοχής. Ας γίνει το καλοκαίρι τού 2006, η αφετηρία αυτής της προσπάθειας.


Αύγουστος και επάρκεια νερού

Αύγουστος πλησιάζει και τα χωριά μας θα "πλημμυρίσουν" από κόσμο. Η πλημμύρα αυτή είναι, δυστυχώς, αντιστρόφως ανάλογη με την "πλημμύρα" τού νερού.

Το συγκεκριμένο μήνα, που οι ανάγκες υδροδότησης είναι μεγάλες, συχνά παρουσιάζεται έλλειψη νερού. Ιδιαίτερα τις μέρες λίγο πριν και λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Οι υπηρεσίες του Δήμου, στην αρμοδιότητα τού οποίου είναι η εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού ποσίμου ύδατος για τους δημότες του, φρόντισαν πρώτα να εισπράξουν τα τέλη ύδρευσης και για την επάρκεια αφήνουν τούς δημότες να φροντίζουν μόνοι τους.

Επειδή, όμως, η υδροδότηση δεν αφορά μόνο το Δήμο αλλά όλους μας, ας φροντίσουμε να κάνουμε λογική χρήση και να αποφύγουμε την άσκοπη σπατάλη νερού. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού για όλες τις μέρες του καλοκαιριού.


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios