Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Κλοπή στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στα Κουρούνια


Έγινε κι αυτό στον τόπο μας. Έγινε κλοπή στην εκκλησία τού Αγίου Ιωάννου του θεολόγου στα Κουρούνια. Είδηση αδιανόητη για λίγα χρόνια πριν. Ένα ακόμη γεγονός που αλλάζει τον "τρόπο" στον τόπο μας.

Εκείνο που μάς χαρακτήριζε ως φυλή ήταν η ευσέβεια στα θεία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Γι' αυτό και μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν κλείδωνε το σπίτι του η την αποθήκη του. Γι' αυτό αφήναμε στην Πλάτσα τις ελιές μας, τις θημωνιές στα χωράφια αφύλακτες, τα σταφύλια στις λιάστρες ελεύθερα. Γιατί κανείς ποτέ από τους χωριανούς μας δεν διανοήθηκε να πάρει κάτι από τον διπλανό του. Γεγονός που προκαλούσε την έκπληξη τών επισκεπτών μας, που θεωρούσαν αδιανόητο να μένουν τα σταφύλια στις λιάστρες για μέρες και να μη χάνονται.

Η παγκοσμιοποίηση φαίνεται δεν θα αφήσει ανέπαφα ούτε τα μικρά ορεινά μας χωριά. Συνήθειες αστικές και άλλων περιοχών μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο "εισάγονται" και στα χωριά μας.

Συγκεκριμένα την νύχτα της Πέμπτης 6 προς Παρασκευή 7 Οκτωβρίου άγνωστος διέρρηξε την βορινή πόρτα τής εκκλησίας τού χωριού μας και πήρε από το παγκάρι χρήματα (άγνωστο πόσα, αφού ήταν τα χρήματα που ρίχνουν οι πιστοί για το κερί και δεν είχαν καταμετρηθεί από τους επιτρόπους) καθώς και τα τιμαλφή (τάματα) τών πιστών από την εικόνα τού Αγίου Ιωάννου.

Αμέσως μετά την διαπίστωση τής κλοπής από την κα Σταματία Κατσαρού και την επίτροπο Ιωάννα Κο-τσάτου, ειδοποιήθηκε η αστυνομία Βολισσού και η σήμανση οι οποίοι με τη σειρά τους ειδοποίησαν την ασφάλεια Χίου.

Το ίδιο βράδυ, οι εκκλησίες πέντε ακόμη χωριών τής Αμανής, τού Αγίου Γάλακτος, τού Μελανιούς, τής Παρπαριάς, και τών Κηπουργιών.

Αυτή ήταν η δυσάρεστη είδηση. Η ευχάριστη είναι ότι το Σάββατο 8 Οκτωβρίου συνελήφθη εκείνος που έκανε την κλοπή με τα κλοπιμαία. Πρόκειται για Κύπριο υπήκοο (το όνομα του δεν έγινε  γνωστό  μέχρι  τη  στιγμή  που   ο  "Αυλόγυρος"  ήταν  στο

τυπογραφείο) ο οποίος, όπως προκύπτει από την προανάκριση, πήγε στη Χίο γι' αυτό το σκοπό.

Η σύλληψη του έγινε από την ασφάλεια Πειραιά, όταν ο δράστης αποβιβαζόταν από το πλοίο τής γραμμής στο λιμάνι τού Πειραιά. Ο δράστης θα επαναπροωθηθεί στη Χίο για τα περαιτέρω.

Το γεγονός αυτό, όσο λυπηρό κι αν είναι, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τα χωριά μας. Και λέμε για τα χωριά μας γιατί φανταζόμαστε πως τον ίδιο κίνδυνο που έχουν τα Κουρούνια για κλοπή διατρέχουν και όλα τα χωριά τής Αμανής, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που ο πληθυσμός τους μειώνεται δραματικά. Κατ' αρχή θα πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν συναγερμοί στις εκκλησίες τών χωριών. Στα Κουρούνια θα πρέπει να καλυφθεί με συναγερμό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει να μην αφήνουν χρηματικά ποσά και τάματα στα παγκάρια και στις εικόνες οι επίτροποι όσο μικρά κι αν είναι αυτά. Αμέσως μετά τις ακολουθίες να τα καταμετρούν και να τα ασφαλίζουν όπου αυτοί κρίνουν καλύτερα.

Η αφαίρεση χρημάτων και μαλαματικών από τις εκκλησίες είναι φυσικά μεγάλη ζημιά για τις εκκλησίες μας που δεν έχουν ανθηρά οικονομικά ούτε μεγάλα έσοδα. Δεν είναι όμως ανεπανόρθωτη ζημιά. Τα χρήματα και τα μαλάματα οι πιστοί που τα πρόσφεραν θα τα προσφέρουν ξανά. Η κλοπή εικόνων, θα 'ταν στ' αλήθεια ανεπανόρθωτη ζημιά. Τιατί η συναισθηματική αξία τών κειμηλίων αυτών είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αναπληρωθεί με κανένα χρηματικό ποσόν όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό. Οι εικόνες αυτές, εκτός από τη θρησκευτική τους αξία, είναι τα κειμήλια εκείνα που ενώνουν την παρούσα γενιά με τις προηγούμενες, είναι η ζωντανή ιστορία τού τόπου μας.

Ας γίνει, λοιπόν, το πάθημα μας μάθημα κι ας προφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κειμήλια που φυλάσσονται τόσο στην εκκλησία όσο και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "Αυλόγυρος"

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios