Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις-ΔραστηριότητεςΑποδήμων οδύσσεια


Το τελευταίο διάστημα ο Σύλλογός μας έχει στραφεί, και, κατά την άποψή μας, καλώς το πράττει, στη διοργάνωση εκδηλώσεων πνευματικού περιεχομένου. Εκδηλώσεων που σκοπό έχουν αφ' ενός να ανεβάσουν το πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο τών μελών του και ιδιαίτερα τών νέων, και αφ' ετέρου να προβάλουν το έργο τών συμπατριωτών μας πνευματικών δημιουργών.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν ενταγμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 9 Απριλίου 2006, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα τού Συλλόγου τών εργαζομένων τής τράπεζας τής Ελλάδας, στην οδό Σίνα 6 στο κέντρο τής Αθήνας για να παρουσιάσει το έργο "Αποδήμων Οδύσσεια" τού συγχωριανού μας δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Γιάννη Μιχαλάκη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Κυριακίδης".

Η προσέλευση τού κόσμου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία ικανοποιητική, αν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνηθίζεται να γίνονται βράδυ.

Σπουδαίοι άνθρωποι τού πνεύματος από το νησί μας και όχι μόνο, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή. Ανάμεσά τους διακρίναμε, τον πρόεδρο τής Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής κ. Αργύρη Κοκκινάκη, την κα Δώρα Μονιούδη - Γαβαλά, Δρ. Ε.Μ.Π, και Συγγραφέα, την κα Πόπη Χαλκιά - Στεφάνου Εκπαιδευτικό-Συγγραφέα, την κα Μαριάννα Βαλάκα από τις εκδόσεις "Περισκόπειο", την δημοσιογράφο κα Δώρα Θεοφιλοπούλου, την κα Μαρία Σιούτη από την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής.

Ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογό μας ήταν η παρουσία πολλών και σημαντικών πανεπιστημιακών δασκάλων: τού κ. Παναγιώτη Βαρλά, πρώην προέδρου τής Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, τού κ. Βύρωνα Ραΐζη, τού γιατρού κ. Γιώργου Εμμανουηλίδη, από την Καλλιφόρνια, τού γιατρού κ. Κώστα Μουτάφη, και τού κ. Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου και φυσικά τών δύο επίσημων προσκεκλημένων καθηγητών κκ. Ευάγγελου Σόρογκα και Γιώργου Γιάνναρη.

Ξεχωριστές παρουσίες ήταν επίσης τού αρεοπαγίτη κ. Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, τού διαπρεπούς Χιώτη συγγραφέα κ. Γιώργη Διλμπόη, τού ποιητή και εκδότη περιοδικών έργων τέχνης

κ. Ντίνου Σιώτη, τού συγγραφέα κ. Αλέξη Πάρνη, τού δικηγόρου από την Παρπαριά κ. Κώστα Ψυλλή-Ψυλλίδη και άλλων τών οποίων την παρουσία ενδεχομένως να μην εντοπίσαμε και από τούς οποίους ζητούμε να μάς συγχωρέσουν, που δεν τούς αναφέρουμε.

Την εκδήλωση τίμησε επίσης, με την παρουσία του ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Μικές Γιαννάρας, εκπροσωπόντας το Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρα Λαμπρινούδη, τού οποίου διαβάστηκε μήνυμα με συγχαρητήρια στο Σύλλογο για την πρωτοβουλία που είχε να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση και ευχές για κάθε επιτυχία στο βιβλίο. Ο κ. Γιαννάρας, εξ άλλου, με την ιδιότητα τού υπευθύνου τού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού "Πατρίδα ΤV" κάλυψε την εκδήλωση για λογαριασμό τών ΜΜΕ τής Χίου.

Να σημειώσουμε επίσης την παρουσία τού εκλεκτού συμπατριώτη μας ζωγράφου κ. Γιώργου Ζυμαράκη, έργο τού οποίου (μικρός ορθόδοξος ναός -τού Αγίου Νικολάου- ανάμεσα σε δύο ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη) κοσμεί το εξώφυλλο τού βιβλίου "Αποδήμων Οδύσσεια".

Καταγράφουμε, τέλος, την περιορισμένη παρουσία συγχωριανών μας, για μια ακόμη φορά, σ' αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση για τα Κουρούνια. Η εκδήλωση αυτή τιμούσε ένα συγχωριανό μας που με το έργο του κάνει ευρύτερα γνωστό το όνομα τού χωριού μας. Η παρουσία μας ήταν ελάχιστη ανταπόδοση σ' αυτή του την προσφορά.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος τού Συλλόγου μας κ. Στέλιος Μιχαλάκης, αφού ευχαρίστησε τούς επίσημους προσκεκλημένους, τούς προσκεκλημένους καθηγητές, το ακροατήριο για την παρουσία του και το Σύλλογο Εργαζομένων τής Τράπεζας τής Ελλάδος για την παραχώρηση τής αίθουσας και ιδιαίτερα τον κ. Στέλιο Μανωλά για τη βοήθειά του, είπε:

"Στις επιδιώξεις τών πολιτιστικών συλλόγων, όπως ο δικός μας, είναι να προάγουν το πολιτιστικό επίπεδο τών μελών τους με εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου σαν αυτή.

Η παρουσίαση αυτή, όμως, εκτός από το να εκπληρώσει αυτό το σκοπό,   έχει   κι   ένα   άλλο  συναισθηματικό  βάρος  για  μάς  τούς


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios