Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Έτοιμο για δημοπράτηση το Φράγμα στα Κουρούνια


Την έγκριση της οριστικής μελέτης του φράγματος στη θέση "Ρουχούνι" των Κουρουνίων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση της η Νομαρχιακή επιτροπή.

Στην τοποθέτηση του ο Νομάρχης Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης ανάφερε ότι μετά από τις καταγγελίες που έγιναν για το παραπάνω έργο, τη δυσκολία να ξεπεραστούν θέματα που δημιουργήθηκαν λόγω ένταξης της περιοχής ως περιοχή ΝΑΤURA, αλλά και την απόφαση της Περιφέρειας να προχωρήσει το έργο σε δημοπράτηση και όχι να εκτελεσθεί από την Τεχνική Εταιρεία Βροντάδου του Δήμου Ομηρούπολης, έχει γίνει η Οριστική μελέτη του έργου και είναι έτοιμο για δημοπράτηση.

Το έργο με βάσει την μελέτη είναι προϋπολογισμού 480.000 ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Λαμπρινούδης, σήμερα η Ν.Α. μπορεί να διαθέσει 175.000 ευρώ για να γίνουν τα έργα υδρομάστευσης και διαμόρφωση της λεκάνης απορροής και την επόμενη χρονιά να ολοκληρωθεί το έργο (με κατασκευή δικτύων κλπ.).

"Το θέμα θα έρθει στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο για να γίνει η ανάλογη τροποποίηση του προϋπολογισμού" ανέφερε ο κ. Λαμπρινούδης και ζήτησε να ψηφισθεί η μελέτη ομόφωνα.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας και μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής Γιάννης Γαϊσίδης εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αντίθεση του στο έργο, σημειώνοντας καταρχήν ότι ως συνδυασμός ζητούσαν από την αρχή να γίνει σωστά το έργο, με πλήρη μελέτη και με τη μη συμμετοχή της ΤΕΔΒ. Καταψηφίζουν, όμως, από την ώρα που δεν έχει κατατεθεί από το μελετητή η τελική μελέτη, παρά τις διαβεβαιώσεις της υπηρεσίας ότι οι μικροπαρατηρήσεις που έγιναν έχουν ληφθεί υπόψη.

Ζητάμε να δημοπρατηθεί το έργο ολοκληρωμένο, όπως ακριβώς το προβλέπει η μελέτη. Τόνισε ο κ. Γαϊσίδης.

"Βγάζετε όλη την αντιπολιτευτική σας διάθεση για ένα έργο στον... κρανίου τόπο, στα Κουρούνια. Έλεος", αναφώνησε δις ο κ. Λαμπρινούδης, ζητώντας και από τον Δημήτρη Κεφάλα εκπρόσωπο της εταιρείας Αριούσιος, που με δική τους πρωτοβουλία ξεκίνησε η ιδέα κατασκευής ενός φράγματος στην περιοχή που θα λύσει το πρόβλημα του νερού στους νεόφυτους αμπελώνες, να αναφέρει πόσο σημαντικό είναι το νερό του φράγματος.

Είναι γεγονός ότι ο κ. Γαϊσίδης έχει δείξει μια σταθερή άρνηση για το συγκεκριμένο έργο, η οποία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή.

Μπορεί, βέβαια, να τάσσεται υπέρ του έργου αλλά πάντοτε θα βρει μια αφορμή για να το καταψηφίσει.

Χρόνια τώρα, τουλάχιστον στην περιοχή της Αμα,νής, γίνονται έργα σε δύο και τρεις φάσεις, όταν δεν υπάρχουν χρήματα να γίνουν με μια εργολαβία.

Το ζητούμενο είναι σε πρώτη φάση να γίνουν τα έργα της υδρομάστευσης που είναι και το βασικό για να λύσει το πρόβλημα του νερού.

Καλό θα είναι ο κ, Γαϊσίδης να κάνει μια επίσκεψη στον τόπο του έργου για καλλίτερη ενημέρωση του και, πιθανόν, τότε να αλλάξει άποψη.

Εντύπωση έκανε και η παντελής απουσία του Δήμου από την συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Θα περίμενε κανείς ο Δήμος Αμανής να είναι παρών και να υπερασπισθεί με σθένος το συγκεκριμένο έργο, τονίζοντας σε αυτούς που αντιδρούν, την αναγκαιότητα του. Καλές είναι οι βαρυσήμαντες, δηλώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο περί οράματος του φράγματος!!! κ. Δήμαρχε, αλλά θα πρέπει να δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "η Αμανή"

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios