Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Καλώς μας ήρθε...

Μία απο τις μεγαλύτερες ίσως επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή της Αμανής, είναι αυτή της αναμπέλωσης, προκειμένου να παραχθεί ένα κρασί με σύγχρονες προδιαγραφές αντάξιο της ιστορίας του, αλλά συγχρόνως μπορεί να σταθεί στις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς, όχι μόνο της τοπικής αλλά και εκτός Χίου.

Επένδυση που μπορεί να γίνεται από μια ομάδα ιδιωτών, αλλά αφορά ολόκληρη την περιοχή, αφού η πρώτη ύλη, το σταφύλι, που είναι και το ζητούμενο, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να καλλιεργήσουν το αμπέλι και να έχουν ένα συμπληρωματικό ή και κύριο εισόδημα από την ασχολία τους αυτή.

Εκτός από το αμπέλι οι υπόλοιπες δραστηριότητες της επένδυσης δίνουν τη δυνατότητα σε μια σειρά από επαγγελματίες να ενισχύσουν τα εισοδήματα τους, αν το δουν θετικά και συνεργασθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Για τον Αριούοιο Οίνο ο λόγος και για την Οινοποιητική Γεωργική Τουριστική, την εταιρεία που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη επένδυση εδώ και πέντε περίπου χρόνια.

Το Σεπτέμβριο δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πράσινο φως στην εταιρεία, για την κατασκευή ενός οινοποιείου 650 τ.μ. περίπου, στα όρια του οικισμού Εγρηγόρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Κουρουνίων, δυναμικότητας 250 τόνων περίπου και προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου οινοποιείου ήταν το μεγάλο ζητούμενο από την Αριούσιος Α.Ε., μια και μέσα από αυτό δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο της ντόπιας παραγωγής, αφού μιλάμε για ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμενο οινοποιείο, που θα είναι και το μοναδικό νόμιμο στο νησί. Αυτό  σημαίνει  ότι  δίνεται πλέον η δυνατότητα

στη Χίο να παράγει η ίδια το κρασί της, κάτι που μέχρι σήμεραήταν αδύνατο αφού δεν υπήρχε οινοποιείο στο νομό.

Μεγάλης και ζωτικής σημασίας θεωρείται για την περιοχή της Αμανής η συγκεκριμένη επένδυση, αφού σύμφωνα με τη Διοίκηση της εταιρείας το οινοποιείο θα κατασκευασθεί με τέτοιο τρόπο που θα είναι επισκέψιμο όχι μόνο σε οργανωμένα γκρουπ και σχολεία, αλλά και σε κάθε ιδιώτη που θα επιθυμεί να το επισκεφθεί. Το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα της όλης ιστορίας, είναι αυτό της ένωσης σαράντα περίπου ανθρώπων από την περιοχή και όχι μόνο, διάσπαρτων σε όλα τα μέρη του κόσμου και άλλων τόσων περίπου που πρόσφεραν τη γη τους, κάτω από ένα κοινό όραμα και στόχο.

Πέρα και πάνω από όλα οι άνθρωποι αυτοί πίστεψαν στο όραμα, όπως αυτό τους μεταδόθηκε από τη διοίκηση, βάζοντας ψυχή αλλά και συγχρόνως βαθιά το χέρι στη τσέπη, προσπαθώντας να δημιουργήσουν αυτό που κάποιοι θεωρούσαν ακατόρθωτο.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Διοίκησης, η άδεια εγκατάστασης έχει εκδοθεί και αυτή τη στιγμή αναμένεται η οικοδομική άδεια, προκειμένου να ξεκινήσει η θεμελίωση του οινοποιείου.

Η Αριούσιος Α.Ε. παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά το πειραματικό κρασί που φτιάχτηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Λέκτορα του Πανεπιστημίου, οινολόγο Γιώργο Κοτσερίδη.


Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "η Αμανή"

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios