Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Ο δρόμος του "Κάτω χωριού"


Ο δρόμος τού κάτω χωριού ξεπέρασε το στάδιο τών μελετών, τών εγκρίσεων, τών διαβουλεύσεων και βρίσκεται πλέον στο στάδιο τής υλοποίησής του.

Ο "Αυλόγυρος" είχε από την αρχή υποσχεθεί στους αναγνώστες του, Κουρουνιώτες τού Κάτω Χωριού, πως μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο θα αναφέρεται σ' αυτό σε κάθε του φύλο.

Και παρ' ότι, υποτίθεται, πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής δεν εφησυχάζουμε. Επανερχόμαστε σ' αυτό το θέμα γιατί ενώ τα κονδύλια έχουν εγκριθεί από το πρόγραμμα Θησέας, το έργο έχει δημοπρατηθεί και έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή του, ουσιαστικά τίποτα δεν έχει γίνει. Και λέμε ουσιαστικά, γιατί κάποια συνεργεία πήγαν και έστησαν μια τεράστια ταμπέλα, κάτω από το παλιό καφενείο τής Σοφίας, που αναγγέλλει πως το έργο εκτελείται και κάποια άλλα πήγαν στο λαγκάδι τού Τσούβαλου και έκοψαν μια σειρά δέντρων που εμποδίζουν την κατασκευή του, σύμφωνα με τη μελέτη.

Έκτοτε καμιά κίνηση δεν σημειώθηκε. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο ανάδοχος εργολάβος ζήτησε και πήρε δίμηνη παράταση για να ξεκινήσει το έργο..

Απορία εύλογη πιστεύουμε κάθε κατοίκου αυτού τού οικισμού, είναι με ποιο σκεπτικό δόθηκε παράταση στον εργολάβο; Πρόκειται, άραγε, για έργο εξωραϊστικό δευτερευούσης σημασίας για την καθημερινή ζωή τών κατοίκων, που μπορεί να περιμένει ή έχουν κινηθεί, γι' αυτό το έργο, οι διαδικασίες στο παρελθόν τόσο γρήγορα που μια μικρή καθυστέρηση δυο τριών μηνών δεν θα πείραζε;

Και η προσωπική δέσμευση τού Αντιδημάρχου πως το έργο θα έχει οπωσδήποτε ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου πού πήγε; Δεν έχει καμιά αξία, κανένα κύρος;

Ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης τού έργου; Από ποιόν πήρε την παράταση κύριε Αντιδήμαρχε ο εργολάβος; Πού πήγε η πολιτική σας βούληση για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκτέλεσή του, όταν δίνατε αυτή την παράταση;

Μέσα στις δεσμεύσεις σας ήταν η κατασκευή τού δρόμου να φτάσει μέχρι τη Θέση Παλιάμπελα, στο σπίτι τού Γιώργου τού Κατσαρού (καπετάνιου). Επειδή γνωρίζουμε τα τεχνάσματα που μετέρχονται οι εργολάβοι για να υπερβούν τον προϋπολογισμό κάποιου έργου και να κάνουν μόνο ένα τμήμα του και όχι ολόκληρο, παρακαλούμε να δώσετε αντίγραφο τής μελέτης και τών συμβατικών υποχρεώσεων τού εργολάβου, στο Τοπικό Συμβούλιο, στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Κουρουνίων Χίου και στον Σύλλογο Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών Χίου τής Αττικής. Για να γνωρίζουν καλά οι ενδιαφερόμενοι φορείς ποιες είναι οι υποχρεώσεις τού εργολάβου και σε ποιες ημερομηνίες οφείλει να το παραδώσει.

Είναι, λυπηρό, πως ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον οικισμό τού Κάτω Χωριού, πάει από αναβολή σε αναβολή και από παράταση σε παράταση. Και δηλώνουμε απερίφραστα πως την αποκλειστική ευθύνη για την κακοδαιμονία αυτού τού έργου την έχει η Δημοτική αρχή.

Ευχή μας είναι η επόμενη φορά που θα ασχοληθούμε με το δρόμο τού Κάτω Χωριού να 'ναι για να αναγγείλουμε την ολοκλήρωσή του.

Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "Αυλόγυρος"

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios