Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Τα μέλη της "Αριούσιος Α.Ε" αναμένουν την έγκριση της πρότασής τους απο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

"Μέχρι τώρα σκάβουμε, φυτεύουμε, μαζεύουμε σταφύλι κι αποστάζουμε. Τώρα ήλθε η μεγάλη κρίσιμη ώρα, η ώρα του χτισίματος του μέλλοντος με έναν τρόπο που θα δίνει παραγωγή κρασιού, θα συνδέει εικόνες του παρελθόντος με το μέλλον και θα δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης όλης της περιοχής με δράσεις που θα έχουν ως αφετηρία κι επίκεντρο το Οινοποιείο του Συνεταιρισμου και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις".

Συνδετικός και παραγωγικός κρίκος για την προσπάθεια παραγωγής του Αριούσιου Οίνου είναι η κατασκευή του Οινοποιείου του Συνεταιρισμού, έργο για το οποίο κάνουν λόγο στα Μ.Μ.Ε. για πρώτη φορά τα μέλη του, αφού πια νιώθουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματοποίηση του δύσκολου ονείρου.

Η άδεια κατασκευής είναι στα χέρια τους και περιμένουν την έγκριση της πρότασης που έχουν υποβάλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ξέρουν πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια.

Η έκταση του κτιρίου θα είναι 800 τ.μ. και θα λειτουργεί σαν παραγωγικός, εκθεσιακός, μουσειακός και σεμιναριακός χώρος, ξεχωριστά από τον οινολογικό και γευ-σιγνωστικό, που θα χρησιμεύουν για την παραγωγική και ποιοτική επεξεργασία του τελικού προϊόντος.

Φέτος όμως, πήραν και την πρώτη μεγάλη χαρά, έβγαλαν την πρώτη παραγωγή κρασιού με επεξεργασία και τυποποίηση στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. "2.500 φιάλες είναι η αρχική επένδυση από ένα μέρος του αμπελώνα", τονίζουν τα μέλη της "Αριούσιος Α.Ε.". Σε μικρό χρονικό διάστημα θα διατεθούν στην αγορά. Θα κυκλοφορήσει και μία συλλεκτική σειρά, είναι ιστορική στιγμή.

Όνειρο ετών 6

Ο σπόρος της δημιουργίας της εταιρίας "Αριούσιος Α.Ε." έπεσε το 1999. Το φθινόπωρο του 2004 η αρχική ομάδα προχώρησε στην ίδρυση νομικού προσώπου για την υλοποίηση του συνολικού επενδυτικού σχεδίου.

Η εταιρία "ΑΡΙΟΥΣ1ΟΣ Α.Ε. ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΕΩΡΠΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ"  συστάθηκε  τον  Οκτώβρη  του  2004  με  έδρα  τα

Κουρούνια. Τα 37 ιδρυτικά της μέλη κατάγονται από τα χωριά της περιοχής κι όχι μόνο.

Οι κόκκινες χιώτικες ποικιλίες του Κρασερού, του Κουρουνιώτικου και του Αγιαννίτη, θα σμίγουν τις ευωδιές τους με τις άσπρες, το μπιγλέρι, το αθίρι και το ασύρτικο. Οι μακροχρόνιοι στόχοι αφορούν το γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής, κάτι που μόλις τώρα έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν και να αποδέχονται ακόμη κι οι κάτοικοι κι οι φορείς της περιοχής, που έως ενός σημείου θεωρούσαν τους πιονιέρους της ιδέας αιθεροβάμονες.

Η σκοπιμότητα της επένδυσης πλούσια σε όραμα και εφικτή σε στόχους, γιατί οι μέντορες της πιστεύουν σε αυτό που κάνουν και ξέρουν πώς να το κάνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Χίου, στη Χίο παράγονται ετησίως περίπου 80 τόνοι μούστου αλλά υπάρχουν περίπου 1.000 στρέμματα αμπελώνων, τα περισσότερα από τα οποία μένουν ακαλλιέργητα γιατί δεν υπάρχει οινοποιείο για την αξιοποίηση του μούστου. Ως εκ τούτου, αρκετοί καλλιεργητές στέλλουν τον μούστο για οινοποίηση σε οινοποιεία που είναι εγκατεστημένα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η ίδρυση ενός οινοποιείου στη Χίο και ιδιαίτερα στην εγκαταλελειμμένη περιοχή του Δήμου Αμανής, εκτός της άμεσης διεξόδου που θα έδινε στους παραγωγούς μούστου, θα είχε τεράστια οφέλη για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και το Νομό Χίου γενικότερα.

Η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή κρασιού, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται σαν ευκαιρίες για την περιοχή, όπως της κτηνοτροφίας, του τουρισμού κ.λ.π. μπορούν όχι μόνο να σταματήσουν την συνεχιζόμενη ερήμωση της περιοχής, αλλά να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επανακατοίκησή της και στο ξαναζωντάνεμα των χωριών της.

Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "πολίτης", 10/04/06

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios