Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις-ΔραστηριότητεςΓενική Συνέλευση της 2/4/2006

Να, λοιπόν, που μια τυπική Γενική Συνέλευση μπορεί να αποδειχθεί σημαντική αφετηρία για μια ουσιαστική εποικοδομητική συζήτηση τών μελών τού Συλλόγου. Και μάλιστα, μια συνέλευση που δεν πέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία που ήταν απαραίτητη για να τροποποιήσει ορισμένα άρθρα τού καταστατικού που πρέπει να τροποποιηθούν για να εναρμονιστεί στις σημερινές ανάγκες.

Ακόμη και η αποχή τών μελών ήταν κίνητρο για να προβληματιστούν τα παρόντα μέλη για την πορεία και το μέλλον τού Συλλόγου.

Με την έννοια αυτή δεν θα συμφωνήσουμε με την πρόταση που έθεσε ο αγαπητός Βασίλης Βουρνούς να γίνεται η Γενική Συνέλευση σε συνδυασμό με κάποια άλλη εορταστική εκδήλωση (την κοπή τής πίτας, για παράδειγμα), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πάντοτε απαρτία. Αν το εφαρμόσουμε αυτό μπορεί να έχουμε απαρτία, Γενική Συνέλεύση, όμως, με την πραγματική έννοια τού όρου, δεν θα έχουμε.

Η Γενική Συνέλευση είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, το ανώτατο διοικητικό όργανο τού Συλλόγου. Είναι για μάς ότι η "Εκκλησία τού Δήμου" τών αρχαίων Αθηναίων. Οι αποφάσεις της είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη απόφαση. Αυτό, όμως, είναι το τυπικό τής υπόθεσης. Το ουσιαστικό είναι πως στις Γ.Σ. τα μέλη ενημερώνονται από τη διοίκηση τού Συλλόγου για τα προβλήματα, την πορεία του, τις προοπτικές του, το μέλλον του. Έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τη δική τους άποψη, τη θέση τους, να ακούσουν τη θέση τών άλλων μελών, να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα και αποφάσεις.

Η ένταξή της στο περιθώριο κάποιας εορταστικής εκδήλωσης μοιραία, θα υποβαθμίσει όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία τού Συλλόγου, αφού το εορταστικό γεγονός είναι, είτε το θέλουμε είτε όχι, ισχυρότερο κίνητρο για τα μέλη απ' ότι τα άχαρα και πολλές φορές δυσνόητα διοικητικά πράγματα.

Αυτά ως θέση για τη διεξαγωγή στο μέλλον τών Γενικών Συνελεύσεων.

Η Γενική Συνέλευση, τώρα, τής 2-4-06, όπως είπαμε, δεν πέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απαρτία (το ήμισυ τών ταμειακώς τακτοποιημένων μελών) για να τροποποιήσει ορισμένα άρθρα τού καταστατικού. Είχε, όμως, απαρτία για τα άλλα θέματα τής ημερήσιας διάταξης (1/3 τών ταμειακώς τακτοποιημένων μελών), που ήταν απολογισμός πεπραγμένων τού Δ.Σ., οικονομική χρήση τού προηγούμενου χρόνου και προγραμματισμός για τον καινούργιο χρόνο.

Μετά την εκλογή προεδρείου (Γιώργος Κεφάλας, πρόεδρος, Πέτρος Μοσχούρης, γραμματέας και Φίλιππος Βουρνούς, μέλος) το λόγο πήρε ο πρόεδρος τού Δ.Σ. κ. Στέλιος Μιχαλάκης, ο οποίος κάνοντας τον απολογισμό τής περιόδου από 20-3-05 μέχρι 29-3-06 είπε:

"Εκ μέρους τού Δ.Σ. σάς καλημερίζω και σάς ευχαριστώ, που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για την τακτική απολογιστική Γ.Σ. μας.

Απ' αυτήν εδώ την θέση, ένα χρόνο πριν, όταν έκανα τον απολογισμό τών πεπραγμένων τού απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου, είχα εκφράσει ένα παράπονο, μια πικρία αν θέλετε. Ότι τα μέλη μας δεν συμμετέχουν στις εκδηλώσεις τού Συλλόγου όσο θα θέλαμε και όσο πιστεύουμε ότι αξίζει να συμμετέχουν σ' αυτές, σύμφωνα με τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια.

Κατέθετα αυτό το παράπονο αλλά μέσα μου είχα την ελπίδα πως με την ανανέωση που έγινε, το νέο συμβούλιο, θα είχε μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους τών μελών.

Δυστυχώς η ελπίδα μου αυτή δεν επαληθεύθηκε. Και όλοι μας αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι αιτίες που κάνουν τους Κουρουνιώτες και τούς Εγρηγοριανούς να αδιαφορούν για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί  ο  Σύλλογός  τους.  Ένας  Σύλλογος  που  τούς  έχει


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios