Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις-ΔραστηριότητεςΗ πρωτοχρονιάτικη γιορτή τού Συλλόγου - 2007

Έχει καθιερωθεί πια στη συνείδηση των μελών και των φίλων του Συλλόγου, ως μία από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις του η πρωτοχρονιάτικη γιορτή και το κόψιμο της πίτας. Και αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο με την αθρόα συμμετοχή που παρατηρείται σ' αυτή την εκδήλωση.

Έτσι και φέτος στην αίθουσα με την πανοραμική θέα τού Σαρωνικού στο ξενοδοχείο "CORAL" τού Παλαιού Φαλήρου συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2007, μια ηλιόλουστη Κυριακή, πολλοί Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανοί για να γιορτάσουν μαζί τις γιορτές τών Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Πιο πολύ, όμως για να βρεθούν και να ανταλλάξουν τις ευχές τους, να σφύξουν τα χέρια, να θυμηθούν τα παλιά να πουν για τα καινούργια. Είναι τόσο λίγες, εξ άλλου, οι ευκαιρίες που μάς δίνονται να βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο σ' αυτή την πόλη.

Η γιορτή ξεκίνησε με παραδοσιακά κάλαντα και βυζαντινούς ύμνους που έψαλε η βυζαντινή χορωδία τού πρωτοψάλτη τού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιά Χάρη Νταραβανογλου.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος τού Συλλόγου ο οποίος στη σύντομη ομιλία του είπε:

Κύριε Πρόεδρε τού Φιλοπρόοδου Ομίλου Κουρουνίων Χίου

Φίλες και φίλοι συγχωριανοί, αγαπητά μέλη και φίλοι,

να εκφράσω σε όλους τις θερμότερες ευχές, τόσο τις δικές μου όσο και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για ατομική και οικογενειακή ευτυχία, υγεία και πρόοδο τον καινούργιο χρόνο. Για Σύλλογό μας εύχομαι να είναι μια δημιουργική χρονιά και μια χρονιά ανανέωσης, αφού το 2007 είναι για μας εκλογικό έτος. Ασς ευχηθούμε ακόμη για τα χωριά μας, το Δήμο μας, και το νησί μας το 2007να είναι έτος δημιουργίας και ανάπτυξης

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο τού Φ.Ο.Κ. κύριο Γιώργο Τακτικό, την συγγραφέα κα Πόπη Χαλκιά-Στεφάνου, τον Συνταγματάρχη  τών  ειδικών  δυνάμεων τού στρατού κ. Ευάγγελο

Σπανό και την καθηγήτρια τού τμήματος εξελικτικής Ψυχολογίας τού Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Παναγιώτα Βορριά γιατί μάς τιμούν με την παρουσία τους.

Θέλω να ευχαριστήσω, τον άρχοντα πρωτοψάλτη τού ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς κο Χάρη Νταραβανογλου και τα μέλη τής χορωδίας του που βρίσκονται σήμερα μαζί μας και θα μάς ψάλλουν τα κάλαντα καθώς και επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους.

Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερη για τα χωριά μας, αφού τις τύχες τού Δήμου ανέλαβε νέος Δήμαρχος και νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι το 2007 να γίνει αφετηρία για περίοδο ευημερίας και προόδου για το Δήμο μας γενικότερα και ιδιαίτερα για τα χωριά μας.

Η παρουσία τόσων πολλών συγχωριανών μας και φίλων τού Συλλόγου στη σημερινή γιορτή αποδεικνύει αυτό που και άλλοτε είχα υποστηρίξει από τη θέση αυτή. Ότι, δηλαδή, η γιορτή αυτή χρόνο με το χρόνο παύει να έχει τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, που είχε στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τού Συλλόγου, και αποκτά, όλο και περισσότερο, ουσιαστικό χαρακτήρα. Γιατί μάς δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε αυτές τις γιορτινές μέρες με πρόσωπα αγαπημένα που μάς συνδέει κάτι κοινό, η κοινή καταγωγή. Μάς δίνεται η ευκαιρία να ξεπεράσουμε την ψυχρή και απρόσωπη επικοινωνία τού τηλεφωνικού ακουστικού ή, για τους πιο προχωρημένους στην τεχνολογία, τού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τού γνωστού e-Mail, και να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους συγχωριανούς μας, τους παιδικούς μας φίλους, τους συγγενείς μας.

Γνωρίζεται, φυσικά, ότι τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος διαφοροποίησε την παιδική γιορτή από το κόψιμο τής πίτας γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να μείνει περισσότερος χρόνος στον καθένα μας να δει και να συνομιλήσει με τα γνωστά κι αγαπημένα του πρόσωπα και για να μην αδικήσουμε τα παιδιά συμπιέζοντας και συχνά υποβαθμίζοντας τη γιορτή τους.

Στην  πρώτη  αυτή  συνάντηση  μας  για  το 2007  εκτός  από το


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios