Βιογραφικό σημείωμα του Γιώργου Ι. Κεφάλα


Γιώργος Παναγιωτάκης

 

 

Γεννήθηκε στα Κουρούνια της Χίου το 1910. 'Ηταν γιος του ιερέα Ιωάννη (παπά-Γιάννη) και της Καλλιόπης Κεφάλα.

Απεβίωσε, λόγω ασθένειας, το 1942 στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου, όπου έγινε καλόγερος ένα μήνα περίπου πριν από το θάνατό του.

Δυστυχώς ο πρόωρος θάνατός του δεν του επέτρεψε να αφήσει πλούσιο έργο στην αγιογραφία και να αναδείξει το ταλέντο του. Παρ' όλα αυτά άφησε αρκετά έργα τα οποία δηλώνουν το μεγάλο του ταλέντο.

Τα περισσότερα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ αγιογραφίες του βρίσκονται στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου, στον Άγιο Προκόπιο Κουρουνίων και αντίγραφο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη χωριοεκκλησιά των Κουρουνίων.

Εκτός από αγιογραφίες έχει ζωγραφίσει και προσωπογραφίες καθώς επίσης και τοπία. Υπήρξε μαθητής του Γ. Παναγιωτάκη, με τον οποίο είχε άριστες σχέσεις. 'Ετσι εξηγείται και η αγιογράφηση του Ναού των Κουρουνίων, από τον Γ. Παναγιωτάκη. Χαρακτηριστικό δείγμα της σχέσης αυτής, είναι οι προσωπογραφίες που υπάρχουν σε ιδιωτική συλλογή των δύο αγιογράφων, τις οποίες φιλοτέχνησαν ο ένας για τον άλλο. Ο Γ. Κεφάλας, ήταν ο άνθρωπος που σύστησε στον Άγιο Άνθιμο, ιδρυτή της I. Μ. Παναγίας Βοήθειας, τον Γ . Παναγιωτάκη, για την αγιογράφηση της Μονής και έτσι είχαμε την τύχη να τον έχομε μόνιμα στο νησί της Χίου. Ο ίδιος ο Γ. Παναγιωτάκης στα απομνημονεύματα του και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο "Η γνωριμία μου με τον Γέροντα" αναφέρει:

"Γράφων τας κάτωθι γραμμάς αισθάνομαι μαζί με το συναίσθημα της ευλάβείας και μια απέραντη ευγνωμοσύνη προς την μακαριστήν μορφήν του Γέροντα γιατί Εκείνος από Κρητικόν με έκαμε κάτοικον της Μυροβόλου Χίου. Εργαζόμουν το 1934 την αγιογραφίαν και διακόσμησιν του Μητροπολιτικού Ναού Αμαρουσίου Αττικής. 'Ενας από τους μαθητάς συνεργάτας μου, Χιώτης, ο Γεώργιος Κεφάλας, αρρώστησε από ζαφράνα ( οίκτερο ) και ήλθε στο μοναδικό για την ζαφράνα, γιατρό, τον Γέροντα, να τον θεραπεύση. 'Εν τη συνομιλία των, ο Αείμνηστος Γέροντας, του είπεν ότι έχει θερμήν επιθυμίαν όπως αγιογραφηθή ο Ναός της Μονής. Τον παρεκάλεσε δε να γράψη σε μένα όπως έλθω και συνεννοηθώμεν. Μου το έγραψε ο μαθητής μου και ήλθα."


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios