Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

"Ιστορικό και Φωτογραφικό Λεύκωμα Κουρουνίων και Εγρηγόρου Χίου"


Λεύκωμα

Το εξώφυλλο του Λευκώματος


Αφιερώνεται σ' αυτούς που ίδρυσαν την
Αδελφότητα Κουρουνιωτών Αττικής Χίου
"Ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος" στα 1968.

Το 1999 ήταν μια άλλη μια χρονιά σταθμός για την ιστορία του Συλλόγου αφού μετά απο επίπονη και επίμονη εργασία δύο χρόνων, αλλά με πολύ ενθουσιασμό και περίσσιο μεράκι όσων συμμετείχαν στο έργο αυτό, εκδίδεται το Ιστορικό και Φωτογραφικό Λεύκωμα Κουρουνίων και Εγρηγόρου Χίου. Ενα έργο-κειμήλιο για την ιστορία των χωριών μας κι παρακαταθήκη για τις γενεές που θά έρθουν.

Όπως και ο "Αυλόγυρος" έτσι και το Λεύκωμα έτυχε της ίδιας υποδοχής, αγκαλιάσθηκε απο όλους τους Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς όπου γής.

Ας αφήσουμε όμως το "Λέυκωμα" να μας πεί την ιστορία του όπως το ίδιο την καταθέτει μέσα απο τίς δύο πρώτες σελίδες του, στο κεφάλαιο "Εισαγωγή".

Με των ανθρώπων τις μνήμες


Η ιστορία κάθε τόπου είναι ο φάρος που φωτίζει την πορεία τών επόμενων γενιών. Είναι το φως που καταυγάζει τα μονοπάτια τού μέλλοντος. Είναι η συμπυκνωμένη πείρα αιώνων που ενσταλάσσεται στη μνήμη τών νέων και τούς κάνει σοφότερους. Αλίμονο στους λαούς εκείνους που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους. Δεν διδάσκονται από τoύς άθλους και τα "άθλια" του παρελθόντος. Η μοίρα τους προδιαγράφεται δυσοίωνος.

Στον τόπο μας η ιστορία, αιώνες τώρα, μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά μέσα από την προφορική παράδοση. Καταγράφονταν από τις ιστορίες τών απλών ανθρώπων, εκείνων που μόχθησαν τίμια για το καθημερινό μεροκάματο, που πότισαν με ιδρώτα και πολλές φορές με αίμα τα άγια χώματα τής Αμανής. Κι ήταν γι' αυτό το λόγο αληθινή κι ανεπιτήδευτη. Δίχως τα λογής λογής φτιασίδια και φληναφήματα που τη στολίζουν οι κατά καιρούς λόγιοι ιστορικοί και την εκτρέπουν απ' το δρόμο τής αλήθειας.

Ο λόγος, όχημα ασφαλές στου χρόνου το πέρασμα, έφερε, με τών ανθρώπων τις μνήμες, μέχρι τις μέρες μας την ιστορία τών χωριών μας. Δεν χρειάστηκε ν' αποτυπωθεί στο χαρτί για να μείνει. Μόνο κάποιες κιτρινισμένες φωτογραφίες έμειναν για να θυμίζουν πρόσωπα, πράγματα, γεγονότα και καταστάσεις.


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios