Εκκλησιαστικό Μουσείο Κουρουνίων - Ιστορία


Μουσείο

Πρόσοψη του Μουσείου.


Μουσείο

Ενα τμήμα απο τα εκθέματα του Μουσείου.

 

Η ανάγκη φύλαξης, αλλά και διδαχής των νεοτέρων, καθώς επίσης και των επισκεπτών, οδήγησαν τους Κουρουνιώτες και ειδικότερα την εκκλησιαστική επιτροπή, στην ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κουρουνίων. Πρόκειται για το πρώτο καθαρά Εκκλησιαστικό Μουσείο που υπάρχει στο νησί της Χίου.

Το Μουσείο στεγάζεται στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο (1913) του χωριού, το οποίο επισκευάστηκε γι ' αυτό το λόγο.

Χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα έργα του μεγάλου βυζαντινού αγιογράφου Γεωργίου Παναγιωτάκη, που έζησε στη Χίο στις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι συγκεκριμένες αγιογραφίες κοσμούσαν πριν μερικά χρόνια την εκκλησία του χωριού. Την συντήρηση των έργων έκανε ο συντηρητής Τάκης Ματζούκης. Στο μουσείο εκτίθενται επίσης και έργα του Κουρουνιώτη αγιογράφου Γεωργίου Κεφάλα.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, από τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα των Κουρουνίων.

Δύο ακόμη ενότητες, αυτές που αφορούν εκκλησιαστικά σκεύη και βιβλία γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν, ενώ κάποια από αυτά εκτίθενται ήδη στο εκκλησιαστικό μουσείο.

Τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού μουσείου έγιναν από τον Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Διονύσιο στις 4 Ιουλίου 1999. Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Xίου μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Εμεινα έκπληκτος, δεν μπορούσα να το πιστέψω! Είδα τα βιβλία, τα ιερά κειμήλια, το φωτογραφικό υλικό με τους ιερείς και τους ιεροψάλτες. Συγχαίρω τους ανθρώπους που εργάσθηκαν γι' αυτό καθώς και το συντηρητή που έκανε εξαιρετική δουλειά. Μ' αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε τις ρίζες μας, από κει παίρνουμε χυμούς για να ζούμε σαν Έλληνες και σαν χριστιανοί. Το έργο είναι υποδειγματικό για το νησί μας. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε αυτή τη χαρά σήμερα."


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios