Ειδήσεις-Δραστηριότητες

Ο πρόεδρος τού Συλλόγου τής Αττικής στη Νέα Υόρκη

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογός μας, σε μια σεμνή τελετή, είχε τη χαρά και την ευχαρίστηση να καλωσορίσει τον πρόεδρο τού αδελφού Συλλόγου τής Αττικής κ. Στέλιο Μιχαλάκη και τον ταμία τού Συλλόγου κ. Γιάννη Μιχαλάκη, οι οποίοι επισκέφθηκαν την πόλη μας.

Σκοπός να βρεθούμε όλοι μαζί, να ανταλλάξουμε ιδέες και να έχουμε έναν διάλογο γύρω από τα θέματα που απασχολούν τούς Συλλόγους και τα χωριά μας.

Συγκεντρωθήκαμε, λοιπόν, στην αίθουσα τής Αγίας Τριάδας στο Hicksville. Πάνω από 80 συγχωριανοί μας συμμετείχαν σ' αυτή τη συγκέντρωση.

Τούς προσκεκλημένους προσφώνησε ο πρόεδρος τού Συλλόγου τής Νέας Υόρκης κ. Ισίδωρος Σταματινός, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τού προέδρου και τού ταμία τού Συλλόγου τής Αττικής, και τον ενθουσιασμό του για την παρουσία τού Δρ Κώστα Μιχαλάκη, τού ανθρώπου που για μισό περίπου αιώνα γαλούχησε τα ελληνόπουλα τής Αμερικής με τις ακατάλυτες αρχές τού Ελληνικού πνεύματος.

Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος τού Συλλόγου τής Αττικής κ. Στέλιος Μιχαλάκης αφού ευχαρίστησε το πρόεδρο και τα μέλη τού Δ.Σ. τού Συλλόγου μάς είπε μεταξύ άλλων:

Φίλες και φίλοι συγχωριανοί,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση γιατί βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Ανάμεσα σε ένα ζωντανό και δραστήριο κομμάτι τής μεγάλης Κουρουνιώτικης και Εγρηγοριανής οικογένειας, τμήματα τής οποίας μπορεί να είναι σκορπισμένα στα τέσσερα σημεία τού ορίζοντα, αλλά η ψυχή και η καρδιά τους πάλλεται στα Βορειοδυτικά τής Χίου, στις πλαγιές τής Αμανής, στους αυλόγυρους τού Χριστού και τ' ’η Γιάννη, στα πατρικά μας σπίτια, στις πλατείες και τα σοκάκια τών χωριών μας.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον πρόεδρο τού αδελφού Συλλόγου τής Νέας Υόρκης κ. Ισίδωρο Σταματινό,  και  στα

μέλη τού Δ.Σ. για την πρωτοβουλία που είχαν να οργανώσουν αυτή τη μικρή τελετή προς τιμή μου. Μια τιμή που μεταφέρεται στους Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς τής Αττικής, τούς οποίους εκπροσωπώ, και τών οποίων τούς εγκάρδιους χαιρετισμούς και την αγάπη σάς μεταφέρω.

Σάς μεταφέρω επίσης τούς χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες τών μελών τής συντακτικής επιτροπής τούς "Αυλόγυρου", τής εφημερίδας τού Συλλόγου μας, η οποία έγινε η γέφυρα που ενώνει όλους τούς Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς. Η αγάπη και το ενδιαφέρον σας για την εφημερίδα μας δίνει κουράγιο και δύναμη στους συντελεστές της να συνεχίσουν. Ζητούν, μάλιστα, και τη δική σας συνεργασία και τα δικά σας κείμενα. Γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι οι στήλες τού "Αυλόγυρου" είναι ανοιχτές για κάθε Κουρουνιώτη και κάθε Εγρηγοριανό.

Η επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθούμε με τα μέλη τού Δ.Σ. Συλλόγου τής Νέας Υόρκης και να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη άριστες σχέσεις -αδελφικές θα έλεγα- τών δύο Συλλόγων. Μάς δίνετε ακόμη η ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις για τα προβλήματα τού τόπου μας και να δρομολογήσουμε τις λύσεις τους με σκοπό την πρόοδο και την ευημερία τών χωριών μας.

Η επίσκεψή μου, όμως, έγινε αφορμή για πολλούς από σάς να αναζωπυρωθεί η φλόγα τής νοσταλγίας που σιγοκαίει μέσα σας και κρατά άσβεστη και ζωντανή την αγάπη σας για τα χωριά μας. Η νοσταλγία για τον τόπο που οι βιοτικές ανάγκες σάς ανάγκασαν να τον εγκαταλείψετε.

Την αγάπη αυτή οφείλουμε να τη μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά μας. Να τα κάνουμε να αγαπήσουν τον τόπο καταγωγής τών γονιών και τών παππούδων τους. Να τούς γνωρίσουμε τις ρίζες τους.

Στόχος μας δεν είναι να τούς επιβάλουμε με τη βία την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους. Γιατί είναι βέβαιο  ότι  όταν  μεγαλώσουν


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios