Το πανηγύρι του άη Γιαννιού - "Ο Θεατής τών αρρήτων αποκαλύψεων"

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Στη γλυκειάν ώρα τού δειλινού, χαρμόσυνα αχολογεί η καμπάνα.

Στον πανηγυρικό εσπερινό συμμετέχουν οι ιερείς των γύρω χωριών. Παράδοση χρόνων θέλει τού Κουρουνιώτες να μετακαλούν για το πανηγύρι τους τούς καλύτερους ψάλτες τής χώρας.

Μετά τον εσπερινό η επιτροπή παραθέτει δείπνο στους ιερείς και τούς ψάλτες. Στο τέλος τού δείπνου, συνήθεια παλιά, που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας, ο προσκεκλημένος ψάλτης να τραγουδά προς χάριν τών συνδαιτυμόνων. Την ημέρα τής γιορτής, που συχνά τιμά με την παρουσία του ο Δεσπότης τού νησιού, και οι αρχές του τόπου, οι φωτιές θ' ανάψουν πολύ πρωί. Τα μπακιρένια καζάνια με το κρέας θα βράζουν όσην ώρα ψάλλεται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Παλαιότερα, τότε που το χωριό έσφυζε από ζωή, μετά τη λειτουργία τα σπιτικά τού χωριού άνοιγαν για να δεχτούν τούς προσκεκλημένους. Πάνω στο τραπέζι τής σάλα αραδιασμένα τα φοινίκια, οι κουραμπιέδες, οι μπακλαβάδες, τ' αμύγδαλα, τα καρύδια, όλα ντόπια παραγωγή, για να φιλέψουν τούς ξένους.

Η καμπάνα σημαίνει την ώρα τού μεσημεριού. Το κατσικοπίλαφο είναι έτοιμο. Οι νέοι και οι νέες τού χωριού θα στήσουν μια χαρούμενη ανθρώπινη αλυσίδα. Και το φαγητό χέρι με χέρι θα φτάσει από τα καζάνια στα τραπέζια με τούς καλεσμένους. Οι πανηγυριστές απολαμβάνουν το φαγητό τους και το συνοδεύουν με άφθονο Κουρουνιώτικο κρασί.

Αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα στα Κουρούνια, μέχρι και σήμερα, ξεκινά το γλέντι τού πανηγυριού. Κάτω απ' τη σκιά τού γέρο πλάτανου, με τούς ήχους τού κλαρίνου και τού βιολιού, νέοι και γέροι θα γλεντήσουν με τη ψυχή τους. Θα ξεχάσουν για λίγο τη φτώχεια τους και τα προβλήματά τους και θα ξεδώσουν έτσι όπως μόνο οι Αμανίτες ξέρουν να γλεντάνε. Τα γλέντια αυτά, τα παλιότερα χρόνια, ήταν η μόνη διασκέδαση στα απομονωμένα χωριά μας. Τότε  που  τα  χωριά  τής Αμανής ήταν

γεμάτα κόσμο, τα γλέντια τών πανηγυριών κρατούσαν τρεις και τέσσερις μέρες. Και συχνά υπήρχαν περισσότερες από μια ορχήστρες για να καλύψουν τις ανάγκες τού κόσμου. Σήμερα βέβαια το γλέντι περιορίζεται, συνήθως, μόνο τη μέρα τού πανηγυριού.

Τα πανηγύρια στα Κουρούνια είναι μοναδικά και κάθε περιγραφή, όσο γλαφυρή κι αν είναι, είναι βέβαιο πως τα αδικεί. Σας καλούμε, λοιπόν, να ζήσετε από κοντά τη μοναδική εμπειρία ενός Κουρουνιώτικου πανηγυριού.


Στιγμιότυπο απο το πανηγύρι του Αη Γιαννιού στα Κουρούνια

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios