Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Συλλογικές Μνήμες: Πρόδρομο Σωματείο - Αδελφότης των εν Αττική Κουρουνιωτών 'Ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος'

Μέρος Πρώτο

Το μεταναστευτικό κύμα, που έπληξε την Ελληνική ύπαιθρο μεταπολεμικά, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και στα δικά μας ορεινά χωριά. Η περίοδος 1960-1975 είναι η χειρότερη για τον τόπο μας, αφού ο πληθυσμός τους στην περίοδο αυτή υποδιπλασιάστηκε, το Δημοτικό Σχολείο έκλεισε απο τη έλλειψη μαθητών και ο μέσος όρος ηλικίας των εναπομεινάντων κατοίκων αυξήθηκε δραματικά.

Τα μεταναστευτικά κέντρα της Αμερικής, κυρίως, αλλά και της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας δέχθηκαν ένα μεγάλο μέρος Κουρουνιωτών και Εγρηγοριανών που εγκατέλειψαν τον τόπο τους ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη γι' αυτούς και τα παιδιά τους. Ενα άλλο μεγάλο μέρος εγκαταστάθηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής επιθυμώντας να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να μορφωθούν και να προοδεύσουν. Ο λόγος αυτός είναι ο σημαντικότερος ίσως που ανάγκασε τους περισσότερους Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς να μετακινηθούν απο τη Χίο στο λεκανοπέδιο.

Οι Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανοί της πρώτης γενιάς, της γενιάς των πατεράδων μας, μπορεί σωματικά να εγκατέλειψαν τα χωριά μας, η ψυχή τους όμως έμεινε εκεί. Η θύμηση του τόπου που τούς γέννησε και τούς άνδρωσε, έγινε νοσταλγικό σαράκι που τούς έτρωγε τα σωθικά. Αυτή η νοσταλγία σε συνδυασμό με τον έμφυτο ζήλο που τους διακρίνει, ήταν η αφορμή που τους παρακίνησε να οργανωθούν με σκοπό να ανακαινίσουν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Κουρούνια. Αν ψάξει όμως κανείς, θα βρεί σίγουρα και άλλες αιτίες, με σημαντικότερη εκείνη της συχνότερης επικοινωνίας μεταξύ των συγχωριανών που ζούσαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Με πυρήνες, λοιπόν, τους Κουρουνιώτες που έμεναν στον Πειραιά, στο Μουσείο, στο Μοναστηράκι και στο Κολωνάκι γίνονται   αλλεπάλληλες   συναντήσεις,   συγκροτούνται   άτυπα

συμβούλια, γίνονται συνεδριάσεις. Σε αυτές τίς συνεδριάσεις δεν υπάρχουν θέματα ημερησίας διάταξης, δεν κρατούν πρακτικά, δεν υπάρχουν πρωτόκολλα. Υπάρχει όμως ο μεγάλος σκοπός που τούς ενώνει. Και ο πόθος όλων να δούν την εκκλησιά τους στολίδι και καύχημα του χωριού τους.

Απο αυτές τις συναντήσεις προέρχεται το πρόδρομο σωματείο του σημερινού Συλλόγου. Τον Αύγουστο του 1970 ιδρύεται στην Αθήνα Σύλλογος με την επωνυμία: Αδελφότης των εν Αττική Κουρουνιωτών Χίου "Ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος", που είναι το πρώτο Κουρουνιώτικο σωματείο.

Το πρώτο Δ.Σ. που εκλέγεται έχει την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος Ιωάννης Ισ. Βορριάς
Αντιπρόεδρος Νικόλαος Περ. Γεντίδης, Ιωάννης Μοδ. Κοτσάτος
Γενικός Γραμματέας Βασίλειος Ι. Κεφάλας
Ειδικός Γραμματέας Βασίλειος Ι. Βουρνούς
Ταμίας Νικόλαος Β. Κοτσάτος
Μέλη Νικόλαος Ι. Ζαννής, Βασίλειος Στ. Κατσαρός, Κων/νος Γ. Κουμέντης, Ιωάννης Γ. Μιχαλάκης, Φίλιππος Ι. Μίχαλος, Ιωάννης Π. Μοσχούρης, Κων/νος Ι. Σιταράς, Μόδεστος Γ. Σιταράς

Το Δ.Σ της Αδελφότητας κατέβαλε άοκνες προσπάθειες για να πετύχει το δύσκολο και οικονομικά δυσβάσταχτο έργο, που επωμίσθηκε. Η ανακαίνιση εκ βάθρων της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου ήταν ένα έργο προϋπολογισμού 2.000.000, ποσόν ιδιαίτερα  σημαντικό για  τα  όχι,  και  τόσα  ανθηρά  βαλάντια  των

Μέρος 1ο Σελίδα: 1 2 3

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios